ادوات موسیقی, مقالات

آشنایی با انواع سازهای بادی

سازهای بادی

در این مقاله ما قصد داریم به انواع سازهای بادی بپردازیم. سازهای بادی قلب موسیقایی بسیاری از ژانرهای موسیقی می باشند. صدای سازهای بادی در اثر ارتعاش های ایجاد شده در لوله و به دلایل تماس و لرزش لبهای نوازنده ایجاد می شود. ساز بادی از اولین و قدیمی ترین آلات موسیقی می باشند که توسط انسان ساخته شده اند. که با دمیدن هوا در یک مخروط و یک برگ و یا حتی شاخ حیوانات صداهایی بلند و بوقی شکل را ایجاد کنند. با گسترش دانش بشری به مرور زمان انسان توانست آلات موسیقی را بسازد.

معرفی ساز بادی

ساز بادی به سازهایی گفته می شود که برای ایجاد صدا در آن هوا دمیده می شود ریشه سازهای بادی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد از همان سازهای بادی اولیه ساخته شده ی دست بشر می باشد.

بطور کلی ساختمان و نوع عملکرد این نوع سازها را می توان به دو دسته کلی سازهای چوبی و برنجی تقسیم کرد که هر دو نوع توسط دمیدن هوا تولید صدا می کنند. تفاوتی که بین سازهای چوبی و سازهای بادی برنجی وجود دارد سازهای چوبی صدا از قمیش از روی تیغه یا لبه دهنی ایجاد می شود. ولی در سازهای برنجی صدا از لرزیدن لب نوازنده درون کاسه دهنی تولید می شود. به طور کلی نوع جنس سازها ملاک طبقه بندی ما نیست بلکه تولید صدای سازها مورد توجه می باشد.

سازهای بادی از نوع چوبی

سازهای بادی از نوع چوبی در سایزهای مختلف وجود دارند. که در بین این نوع سازها فلوت و کلارینت دارای اندازه های کوچک اما باسون و ابوا بزرگ و ظریف می باشند و دقت نگهداری آنها بالا می باشد. این نوع سارها برای  سبک های کلاسیک و جاز، فولک و پاپ کاربرد دارند. و دارای صداها و نوسان ها با زیر وبمی متفاوت، که با سوراخ های کوچکی که در بدنه ی ساز وجود دارند تولید می شود و نوازنده با قرار دادن انگشت بر روی آنها صدا را تولید می کند.

سازهای بادی - فروشگاه ناریتا

ساز بادی بی زبانه یا بی قمیش

در بدنه سازهای بادی از نوع چوبی؛ تیغه ی هوایی وجود دارد. این تیغه ی هوایی اصولا لوله ها و مجراها می باشند که توخالی می باشند. که هوا در اثر دمیدن با تیغه ی هوایی که برخورد می کند و با ایجاد ارتعاش درآمدن آنها صدارو ایجاد می کند. سازهای بی زبانه یک لوله یا مجرای توخالی هستند که با دمیدن هوا در دهنی به ارتعاش در می آیند. سازی با گستره صوتی زیر می تواند زنجیره بسیار سریعی از صدها را ایجاد کند.

ساز بادی تک زبانه یا با قمیش

سازهای چوبی تک زبانه دارای یک زبانه می باشند. که بر حفره ای در دهانی ساز ایجاد شده است و با دمیدن  نوسان ایجاد می شود و تولید صدا می شود. هوای دمیده شده باعث ایجاد حرکت و ارتعاش این زبانه می شود. زبانه از جنس نی یا ممکن از جنس پلاستیک باشد و صدایی که تولید می شود معمولا نسبت به نت نوشته شده کاملا متفاوت می باشدوصدای تولید شده بصورت بم تر از نت نوشته شده می باشد.و در بعضی از صداهای تولید شده صدا زیرتر از نت نوشته شده می باشد. که این نوع سازها بادی سازهای انتقالی نامیده میشود.کلارینت برای اجرای نتهای گوناگون کاربرد دارد و سرعت اجرایی بالایی دارند. وسعت صوتی آن چهارتا اکتاو می باشد.

ساکسیفون مانند کلارینت تک زبانه می باشد اما جنس لوله اش از برنج ساخته شده است. وصدای که تولید شده  غنی تر و قدرتمند وگفتار گونه  می باشد. که به چند نوع تقسیم می شود که عبارتند از ساکسیفون آلتو، سوپرانو و تنور می باشند.

ساز بادی دوزبانه

این نوع سازها دارای دو تکه ی بسیار نازک  بین نی و لبهای نوازنده قرار می گیرد. و با دمیدن نوسان ایجاد می شود و نسبت به سازهای بادی دیگر پیچیده تر می باشد. مثال هایی از سازهای دوزبانه عبارتند از ابواو ابوادآمور

سازهای بادی از نوع برنجی

صدای ایجاد شده در این نوع سازها در اثر ارتعاش های ایجاد شده در لوله و به خاطر تماس و لرزش لب های نوازنده در درون کاسه ی دهنی ایجاد می شود. و از برنج، مس و بعضی اوقات از نقره ساخته شده اند. و صدای ثوی و پرحجمی را ایجاد و اندازه آنها نسبتا بزرگ می باشند. ازانواع سازهای برنجی می توان هورن، ترومپت، هورن، شیپور، ترومبون، توبا و کر نام برد. ساز بادی برنجی ترومپت صدایی زیرتر نسبت به این خانواده را دارد. سازهای بادی برنجی ازنوع سازهای ارکستر سمفونیک می باشد. از سوردین برای تغییر رنگ صوتی استفاده می شود. دارای قدرت صوتی بالا می باشند. توبا دارای صدایی بن تر وپرحجم تری دارد.

سازهای بادی - ساز بادی برنجی

انواع سازهای برنجی

به طور کلی ادوات موسیقی براساس نوع تولید صدا و نه براساس جنسشان تعریف می شوند. هر سازی که صدای تولید شده در اثر ارتعاش هایی در لوله و در اثر لرزش لبهای نوازنده تولید می شود عضوی از خانواده سازهای برنجی نامیده می شود. برخی از سازهای برنجی از موادی مانند چوب ساخته می شوند بعنوان مثال دیجریدو و بعضی دیگر علاوه بر اینکه از برنج ساخته می شود اما متعلق به خانواده دیگر سازها می باشند از جمله ساکسیفون که نوعی از ساز بادی چوبی می باشد.

ساز برنجی ترومپت

اولین سازهای برنجی ترومپت می باشد و معمولا در سال های گذشته به دلیل اینکه ترومپت قابلیت تولید صدای پرقدرت را دارد برای صدای آژیرها و شروع ملاقات، هشدار در جنگها مورد استفاده قرار می گیرد. ترومپتها معمولا سه دریچه دارند فشار انگشتان بر این دریچه ها و در کنار فشار لبها به درون قسمت دهانی اصل کار ترومپت می باشد.

تنوع باز و بسته کردن کلیدها در ترومپت صداهای زیروبم متفاوت را ایجاد می کند.

ساز برنجی فلوگل هورن

تفاوت بسیار جزئی با هورنهای برنجی سنتی دارد. حفره درونی مخروطی پهن تر تفاوت میان این دو ساز می باشد. در آنسامبل های موسیقی جز مورد استفاده قرار می گیرد. و در کنسرت های گروهی و تنظیمات ارکسترها مشاهده می شوند.

ساز برنجی کورنت

کورنت از سازهایی می باشد که به ترومپت شباهت دارد. تفاوت میان این دو شکل مخروطی بزرگ دهانه کورنت می باشد. و ترومپت شکل استوانه ای دارد. کورنت صدایی تیره تر و ملایم تری نسبت به ترومپت تولید می کند. و نسبت به نوازندگان سطوح مقدماتی محبود تر می باشد.

ساز برنچی فرنچ هورن

برای اولین بار حدود قرن 17 در فرانسه ساخته شده است. برعکس ساز ترومپیت و ترومبون که صاف تر هستند. لوله های این ساز منحنی وار به سمت بالا چرخانده می شود. نوازندگی با این ساز در مقایسه با سایر سازهای هم ترازش بسیار دشوارتر می باشد.

ساز برنجی توبا

این ساز بم ترین صدا را در مقایسه با سازهای بادی برنجی ایجاد می کند. توبا به قدرت و حجم بیشتر هوا از ششه برای تولید صوت لازم دارد. تسلط به این ساز بسیار لازم می باشد. اندازه این ساز ممکن برای نوازندگان مشکل باشد مخصوصا زمانی که برای گروه راهپیمایی باشد. 

نحوه ی ایجاد صدا در سازهای بادی چوبی و برنجی

در نحوه ی تولید صدا در سازهای چوبی و سازهای بادی چوبی تفاوتهایی وجود دارد. تیغه های هوایی که معمولا لوله و مجراهای توخالی هستند در بدنه ی سازهای بادی چوبی وجود دارند که در اثر دمیدن و ایجاد ارتعاش لوله ها و مجراها صدا ایجاد می شود. رنگ صدا به طور عمده به وسیله ی منافذ لوله ی ساز مشخص می شود. زبانه به تنهایی صدایی مانند جیغ را تولید می کند اما این نوع صدا تاثیر خاص خود را دارد و نوازندگان حرفه ای وقت زیادی را برای خیس کردن و شکل دادن آن می کنند.

درسازهای برنجی صدای تولید شده توسط ایجاد ارتعاش لب نوازنده می باشد. لوله ی بکار رفته حالت مخروطی و دارای دوبار خمیدگی دارد و شکل لوله ها یکسان نیست و ممکن به شکل قیف یا فنجان مانند باشنند.

اسامی مختلف سازهای بادی

سازهای بادی با توجه به جنس؛ شکل در زمان های مختلف دچار تغییرات شده اند و به ریشه، فرهنگ و پیشینه قوم خاصی می باشند که عبارتند از ( ابوا، باسون، بالابان، پیکولو، تاریا، ترومبون، ترومپت، توبا، توبای بایرویت و غیره)

انواع سازهای بادی در فروشگاه سیستم صوتی ناریتا

سازهای بادی از جمله ادوات موسیقی است که در بین مردم طرفداران بسیاری دارد. فروشگاه ناریتا انواع و اقسام محصولات صوتی را به صورت تکی و عمده و با قیمت مناسب به شما ارائه می دهد. شما می توانید هر نوع تجهیزات صوتی را با قابلیت تست به مدت یک هفته از ما خریداری کنید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *